A 2023-as lakberendezési terndekről szóló írásom első része arról szólt, hogyan változott az emberek hozzáállása az otthonukhoz az utóbbi időben és ez hogyan alakítja a lakberendezési szokásokat, divatot. Most egy kicsit részletesebben körüljárom a témát, nézzük, hogyan alakulnak a stílusok, milyen anyagok, termékek, kiegészítők lesznek divatosak.

-Stílusok átalakulása: modern mid century, modern farmhouse, elegáns Art Deco részletek a modern otthonokban

Kissé visszafogottabb lesz a mid century elemek használata, önálló, határozott stílus helyett belesimul a modern enteriőrökbe az örök klasszikus darabjaival, amik valóban korszakokon átívelő, a mai igényeknek is a legmagasabb szinten megfelelő bútorok, kiegészítők.

A letisztult formavezetésű darabok megállják a helyüket a modern enteriőrökben

Így jár a farmhouse stílus is, itt is jósolnak megújulást, kicsit elegánsabb, kevésbé kopottas, modernebb lesz.

Az elegáns enteriőrök stílusos kiegészítői az Art Deco részletek, gazdag színekben, geometrikus mintákkal, szimmetriával.

-Le a műcuccokkal!!!

Igen, szerencsére ez egy határozott igény manapság, vesszenek a műnövények, az olcsó és hamar minőségüket, színüket vesztő dekorációk, textilek, szőnyegek.

Használjunk helyette természetes anyagú, tartós dolgokat, igazi növényeket. Tudom, ez több tenni és aggódni valót okoz, én sem vagyok egy nagy növény mágus, de fejlődőképes vagyok. Sokkal hangulatosabb és egészségesebb lesz így az életterünk. Legyen a dekor, falpanel élő növény, fa, kő, parafa például. Gondold át vásárlás előtt, hogy milyen minőséget képvisel egy termék, hosszú távon fog-e szolgálni, díszíteni, ha nem, inkább haladj tovább!

-Be a természetességgel, melegséggel!

Újra divatosak lesznek a meleg falszínek, a barnák, bézsek, a puha, finom, melegséget árasztó textilek, a bársony, pamut és lenvászon, gyönyörű és gazdag színválasztékban.

Puha textilek, lekerekített formák, sötét hangsúly a falakon

Állítólag leáldozóban vannak a buklé és a szőrös cuccok, hát nem tudom, hosszú még az év, de én egyelőre sok helyen látom ezeket a boltokban, nem biztos, hogy minden gyártó így gondolja.

Egy otthon melegségét, eleganciáját nagy mértékben befolyásolja a világítás, ezen a területen is érdemes körülnézni, többszintű, rugalmas teret létrehozni ebből a szempontból is.

Az elegáns belső tereket a fémek közül az ezüst fogja megkoronázni, személy szerint azt gondolom, hogy egy-két ezüst dekor a kopottasabb, natúr enteriőrt is megmozgatja.

Új trend a különböző fémek egy térben való használata, én még barátkozom vele.

Ami viszont nagyon tetszik, az a színes, tapétázott mennyezetek divatja, a világítással összehangolva igazán szép dolgokat lehet kihozni belőle.

-Terrazzo

Továbbra is hódít a modernizált terrazzo burkolat, hatalmas a méret és színválaszték a kisebb, gazdag színválasztékú lapoktól az óriáslapokig.

Mondjuk nekem pont ezzel a burkolattal kapcsolatban az az érzésem, hogy nem fogja sokáig tartani magát, én azt javasolnám, ha szeretnénk bevinni otthonunkba ezt a mintát, szerezzünk be néhány valódi terrazzo dísztárgyat, kisbútort pl. a MOHA Design (www.mohaworks.com) beton kisasztal újrahasznosított üvegdarabokkal.

MOHA Design kisasztal terrazzo technikával

-Beton, természetes kövek, minden mennyiségben

A beton, a természetes kövek, pl. a márvány nagyon jó alapot adhat az eddig felsorolt természetes anyagoknak, dekorációknak. Nem csak burkolatként lesznek jelen, hanem dekor tárgyak, bútorok formájában is (kő, beton, üveg dísztárgyak, szobrok, étkészletek, kézműves dekorációk)

Nagyon kedvelt a mikrocement burkolat (pl. www.coverart.hu ), a különböző természetes ásványi zúzalékokból gyártott dekorvakolatok, dekorglettek (www.novacolorhungary.hu ), ezek segítségével saját magunk is készíthetünk dekorfalat, akár padlót, ha kellően bátrak és vállalkozókedvűek vagyunk. Nem árt részt venni a gyártó cégek workshopján, ahol megtanítják a különböző technikákat, felhasznált anyagokat, szerszámokat. Ha nem vagyunk vállalkozó kedvű diy harcosok, bízzunk meg tapasztalt szakembert a dekorációnk elkészítésével a tökéletes eredmény érdekében.

Természetes kövek, különleges vázák, szobrok

-3d felületű kerámiaburkolatok

A különböző felületeket utánzó strukturált, 3D mintás burkolatok nagy választéka valóban szemet gyönyörködtető. Nálam kedvencek a természet mintáit utánzó különböző levél, virág lenyomatokat utánzó falicsempék, de a geometriai minták kedvelői is sok újdonságot találnak idén a gyártók kínálatában.

Továbbra is hódítanak a kézműves, egyenetlen, hullámos felületű csempék, nagyon nagy a színválaszték, változatos a felületképzés, méretválaszték.

Az elmúlt hétvégén megrendezett fürdőszoba kiállításon láttam a Laufen 3d nyomott mintás mosdóját, a strukturált minta a szaniterek körébe is begyűrűzni látszik.

Csodás 3d felületű burkolatok, a képen az Atlas Concorde 3D Wall Carve Leaf burkolata

-Minden, ami kézműves

Feljebb már többször szerepel ez a kifejezés, minden nagyon trendi, ami kézműves technikával készül, egyedi, személyre szabott dekoráció vagy használati tárgy.

Kézműves csempe, dísztárgy, szobor, makramé falidísz, horgolt, csomózott szőnyegek, táskák, élethű szárított virágos csokrok, koszorúk és még sorolhatnám.

Nagyon jó kikapcsolódás lehet akár egyedül, akár társaságban részt venni egy-egy workshopon és saját kezűleg elkészíteni a dekorációnkat.

-Hangsúlyos világítótestek

Amikor építkeztünk, igyekeztem mindent jó előre átgondolni, nálam a beszerzési lista 1. helyén álltak a világítótestek, ezeket már vagy fél évvel előre elkezdtem begyűjteni. Szuper fókuszpontja lehet a helyiségnek egy jól megválasztott lámpa, nekem kifejezetten tetszenek a hangsúlyos, hatalmas világítótestek. Azon kívül, hogy stílusos fókuszpont lehet, funkciókat jelöl ki, hangulatot alakít. Ez az irányvonal nagyon tetszik!

Hatalmas, csoportba rendezett világítótestek

-Növény, virágmintás tapéták

Továbbra is tartja magát ez a trend, sőt, talán nagyobb a választék, mint valaha. Nem csak az óriás leveles, virágos modern dekor tapéták divatosak, hanem a régmúltat idéző színeket, mintákat felvonultató vidékies stílusú apró virágmintás változatok is.

William Morris tapéta

-Drámai hangsúlyok, játékos, meghökkentő kiegészítők

Bármi, ami megdöbbent, belekavar az összerendezettségbe, ehhez szükséges a tulajdonos személyisége, nyilván nem mindenkinek szóló trend ez, nem valószínű, hogy széles körben alkalmazott fordulat lesz, de aki szereti az extravaganciát, több helyen megtalálja a dekoratív kiegészítőket (pl. www.kare.hu, www.dutchhome.hu )

Látunk itt sok mindent, ami most trendi: lekerekített formák, természetes anyagok, terrazzo burkolat és persze az extravagáns Bold Monkey kiegészítők arany színben.

-Kültéri nappalik

Ahol lehetőség van rá, azaz megfelelő erkély, terasz kapcsolat, a lakberendezés nem áll meg a nyílászáró vonalában, hanem folytatódik kifelé. A külső terek a belső tér folytatásaként növelik az életterünket. Itt is jellemző a többfunkciós terek kialakítása, amely átgondolt tervezést, termékismeretet igényel. Helyet kap itt a pihenő rész, étkező rész, konyha rész, wellness rész, ami mind egy térben, mégis jól együttműködve szolgálja a lakók kényelmét.

Kis teraszból is varázsolhatsz kellemes kültéri pihenősarkot, már tavasz elején takaríts és dekorálj, hogy egész szezonban élvezhesd a pihentető hangulatot. Biztosan jó kedvre derít egy kis pihenés, beszélgetés vagy éppen egy könnyű vacsora a friss levegőn.