Ha azon vívódsz, vajon alkalmazz-e lakberendezőt otthonod kialakításához, először is azt ajánlom, mérlegeld saját képességeidet, illetve az időt, amit rá tudsz szánni a projektre.

A lakberendezőkön kívül is rengeteg kreatív, jó térlátással, egyedi elképzelésekkel rendelkező embertársunk szaladgál a világban, akik idő és energia befektetéssel rendkívüli és egyedi otthonok létrehozására képesek. Ők általában sok időt töltenek a neten inspiráló megoldások keresgélésével (pl. Pinterest), a szakirodalom tanulmányozásával vagy éppen lakberendezési fórumokon más hasonló cipőben járókkal egyeztetnek, illetve a lakberendezési üzletek, webáruházak kínálatát kutatják.

Az első kérdés, amit el kell döntened: vajon Te ebbe a kreatív kategóriába tartozol? Határozott vagy a kialakítandó tér stílusával, annak összetevőivel kapcsolatban, élveznéd ezt az alkotó folyamatot?

Ha a válasz igen, jön a következő dilemma: rá tudod szánni az időt és energiát a stílus és elrendezés meghatározására, a beszerzési helyek feltérképezésére, a berendezés, dekoráció kiválasztására, valamint a műszaki megoldások, méretezések tervezésére? Ha van időd és alig várod, hogy belevesd magad, kitaláld, járd az üzleteket, ne habozz, kezdj neki bátran!

Ha a két kérdés közül bármelyikben bizonytalan vagy, nincsenek határozott elképzeléseid, a kreativitás nem a Te erősséged, vagy időd/energiád nincs a folyamat véghezviteléhez, nézz körül a lakberendezők háza táján és alkalmazz szakembert.

A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy azok közül is sokan vonnak be szakembert a folyamat során, akik erre a két kérdésre határozott igennel válaszoltak az elején, de később mégis olyan kérdésekkel, problémákkal találkoztak, amik szakemberért kiáltottak.

Ezzel sincs semmi gond, mert szakembert alkalmazni lehet teljes tervezésre és részfeladatokra is. Lehet szó egyszeri tanácsadásról, konzultációk soráról, egy-egy helyiség tervezéséről, de alapoktól kidolgozott, valósághű látvány- és műszaki tervekkel alátámasztott komplett csomagot is kérhetsz, érdemes átgondolni és ajánlatokat bekérni.

A döntés előtt többekben felmerül, hogy vajon lakberendező alkalmazásával valóban olyan otthonuk lesz, ami az ő egyéni stílusukat tükrözi, nem lesz-e egy divatos, de tőlük idegen tér?

Erre az a válaszom, hogy mint megbízó, mindent Te döntesz el a folyamatban, nem kell attól félned, hogy a folyamat kikerül a kezedből.

Ha nincs elképzelésed, mindent rábízhatsz a tervezőre, aki a folyamat minden egyes lépésében egyeztetni fog veled, a megosztott információk alapján lassan kialakul a kép a Te egyéni otthonodról. Fokozatosan, a kérdéseivel, majd termékminták, hangulatmontázsok segítségével, végül a terv részleteinek kidolgozásával, azok igény szerinti módosításával képes lesz kialakítani azt az enteriőrt, amit a sajátodnak érzel.

Ha rengeteg ötleted van, konkrét termékeket is kinéztél, a lakberendező örülni fog, így a kezdeti közös munka gyorsabb, könnyebb lesz, akár a kinézett tárgy/szín/hangulat köré építhetitek a teljes tervet.

Bármelyik típusba is tartozol, a lakberendeződ szakértelmének köszönhetően kényelmes, praktikus és egyedi, elegáns vagy éppen vagány, de mindenképpen olyan otthonod lesz, amilyet elképzeltél!

A szakember stílus, anyag és termékismeretével időt és energiát spórol neked, szaktudásával jól működő és személyre szabott otthont hoz létre számodra. Olyan megoldásokat ajánlhat, amiket eddig nem ismertél, viszont elsőre elnyerik tetszésedet és megkönnyítik az életed a mindennapokban.

Tanácsok azoknak, akik már eldöntötték, hogy szakembert alkalmaznak

Ha már eldöntötted, hogy szakembert alkalmazol, érdemes megtekinteni több tervező referencia munkáit, talán lesznek ajánlások ismerősöktől is, de nagy segítség lehet több lakberendező kereső oldal (pl. a DODO lakberendező keresője, a Lakberendezők Országos Szövetségének honlapja, de több facebook csoportban is érdemes körülnézni). A kiválasztott szakember(ek)től kérj ajánlatot, helyszíni egyeztetést, ahol személyesen is megismerhetitek egymást, így látod, hogy könnyen megtaláljátok-e a hangot, kialakul-e egy kölcsönös szimpátia.

Ha a tervei, megvalósult munkái és a személyes találkozó alapján kiválasztottad a rendkívül hozzáértő és szimpatikus szakembert, fontos a jó együttműködés, ehhez adnék 3 tanácsot:

-a lakberendezőnek sok kérdése lesz, így rengeteg hasznos információhoz jut a stílusodról, a napirendedről, az otthoni szokásaidról, a kedvenc tevékenységeidről, tárgyaidról, színeidről. Ezek átgondolt megválaszolása elengedhetetlen a személyre szabott tér kialakításához, ne várd, hogy tökéletes otthont hozzon létre számodra ezek ismerete nélkül.

-ha valami nem tetszik a folyamat során, olyan irányba haladtok, amit nem érzel teljesen a sajátodnak (még akkor sem, ha Te határoztad meg pl. az adott stílust, színt stb.), azonnal szólj, így időt/energiát spóroltok, ne érezd kellemetlennek. Volt olyan tervezési munkám, amikor a megbízó kérésére elindultunk egy meghatározott stílussal, majd a hangulatmontázsok és az első vázlattervek nézegetése közben felkiáltott, hogy bocsánat, de most rájött, hogy ez mégsem az ő stílusa. A magazinokban/neten tetszett, de mégsem tudja elképzelni a saját otthonában. Így más irányba folytattuk a tervezést.

-érdemes valóban átnézni a műszaki részleteket is, pl. egy világítási tervre se legyints rá elsőre szinte látatlanban, hogy biztos jó úgy, ahogy van, nem értesz hozzá. Érdemes átgondolni, elképzelni a napi tevékenységeknek megfelelően, mert bármilyen jó a szakember, nem tudhat rólad mindent, lehet, hogy olyan apróságok, ötletek jutnak eszedbe, amiket később nem lehet egyszerűen kialakítani/átalakítani.

Összegezve egy jó tervhez, illetve egyedi, harmonikus otthonhoz elengedhetetlen a jó és folyamatos kommunikáció a megbízó és a lakberendező között.