Egy bemutatóterem látványtervei

Pályázati terv

„Inspiráló showroom enteriőr” címmel indított pályázatot a Bellamo Premium Comfort és a Vesta Home Magyarország Zrt., a feladat egy minden részletre kiterjedő luxus bemutatóterem enteriőr tervezése volt.

Óriási megtiszteltetés, hogy az általam megálmodott bemutatótér elnyerte a zsűri tetszését, nagyon büszke vagyok rá, hogy a tervemmel 1. helyezést értem el, külön öröm, hogy a Lakberendezők Országos Szövetsége különdíját is nekem ítélték.

Megmozgatta a fantáziám a feladat, egy ilyen tér kialakításánál más szempontok kerülnek előtérbe, mint egy lakótér tervezésénél. Az összhang megteremtése mellett fontos pl. a figyelem megragadása egy-egy kiemelt tér részlet hangsúlyozásával, a közlekedési útvonalak átláthatósága, a megfelelő tagoltság kialakítása jól átgondolt kiemelésekkel, illetve elválasztásokkal.

A látványtervet meghatározó tényezők pár pontban:

-figyelmet megragadó bejárati rész, belső „kirakat sziget” megvalósítása

-átláthatóság, egyértelmű közlekedési útvonal, a vásárlók végig vezetése a bemutatótér teljes területén

-vásárlásra ösztönzés a vezető design termékek kiemelésével, a kiegészítők több helyen való kihelyezésével

A tervezett tér bemutatása

Az alapterület méretét figyelembe véve egy légterű, átláthatatlan osztások nélküli bemutatóteret hoztam létre. Több, különböző stílusú enteriőrt alakítottam ki, a térelválasztást átlátható pálcás térelválasztókkal, illetve polcokkal oldottam meg.

A vásárlók figyelmét egy a bemutatótér első részéből is jól látható, kör alaprajzú, kiemelt, led világítással ellátott bemutató pódium elhelyezésével ragadnám meg, ide kerülne az aktuális kiemelt design termék/termék csoport mini enteriőrbe helyezve. A pódiumot félkör alakban átlátható, fém pálcás térelválasztóval vettem körbe, így a teljes tér feltérképezhető a bejárat felől.  Az ablak felőli oldalon is elhelyeztem két kisebb kiemelt pódiumot szintén kiemelő és térelválasztó funkcióval.

Mivel a tervezett enteriőr egy nagyobb bemutatóterem hátsó része, úgy gondoltam, hogy a vásárlói figyelem felkeltésére szükséges egy látványos téri elem, így született a kör pódium ötlete, mely az aktuális vezető design termékek bemutatását szolgálja.

Az érdeklődőket kör alakú közlekedőút vezeti körbe, így a teljes kínálatot megtekintik, a tér rendezett és jól átlátható.

A bejárati rész mellett kialakítottam egy design sarkot, itt az anyagválasztásé és a kiegészítőké a főszerep, igény esetén bárszékek is elhelyezhetők a megbeszélések kényelmes lebonyolítása érdekében. A modern technika alkalmazásával az értékesítő a falon elhelyezett TV nagy képernyőjén tudja bemutatni a választott termékeket gyári fotók és tervezőprogram segítségével, így az ügyfelek valósághű térbe helyezve vehetik szemügyre az adott bútort/árnyékolót a választott anyaggal ábrázolva.

A nyílászárókon körben bemutatásra kerülhetnek a különböző árnyékolástechnikai eszközök.

Nagy öröm volt a termékeikkel dolgozni, egy élmény a bemutatóteremben végignézni, kipróbálni, megtapintani a luxus minőségű, sok esetben egyedülálló formával és funkcióval rendelkező design bútorokat, kiegészítőket.