Ha rákeresünk a jelenlegi otthon design trendekre, megkerülhetetlen az Urban style. Mit is jelent?

A modern nagyvárosi életre reflektáló stílus, hangsúlyosan jelenik meg benne a kortárs művészet, a magas minőségű modern bútordarabok és kiegészítők.

Lehet az ipari stílusba hajló vagány, fiatalos enteriőr élénk színfoltokkal, fekete fém-üveg elemekkel, egyedi művészeti alkotásokkal, tégla és egyéb természetes burkolatokkal, graffitivel kisebb költségvetésből, de lehet luxus modern minimál élettér designer darabokkal, színes hangsúlyokkal, glamouros kiegészítőkkel, nagyobb költségvetésre szabva, ez utóbbira sok példát láthatunk például, ha követjük a sztárok nagyvárosi otthonait bemutató weboldalakat.

Fő jellemzői mindenképpen a tágas tér, a válaszfalak hiánya, a funkciók összevonásával multifunkcionális terek létrehozása. Az elválasztás többnyire dekor elemekkel, mobil térelválasztókkal, növényekkel valósul meg.

Fontos a kényelem, a világos tágas terek, a természetközeliség és ahol lehetséges, a kint és bent összekapcsolása hatalmas ablakok, üvegfalak segítségével. A teraszokon, tetőkertekben jellemző városi oázisok létrehozása pihenésre, feltöltődésre alkalmas környezetet teremtve.

A minimál stílus tartja magát, de fontos változás, hogy színesebbé válik, az utóbbi évek monokróm otthonai kiegészülnek színes, figyelemfelkeltő darabokkal.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a munka, illetve pihenősarok egyre több otthon fontos eleme lett az enteriőr stílusától függetlenül.

Az utóbbi évek kényszerű változásai miatt a legtöbb otthonban kialakításra került a Home Office, az otthoni munkavégzésre alkalmas szoba, sarok a tulajdonos szakmájára, stílusára szabva akár a nyugodt koncentrációt, akár a csapongó kreativitást elősegítve.

Felértékelődött ugyanakkor az otthoni pihenés, wellness szerepe, az emberek több időt töltöttek/töltenek otthonaikban, egyre nagyobb az igény az otthoni pihenősarokra, wellness oázisra. Lehet ez egy kényelmesen kialakított sarok hatalmas fotellel, puha textilekkel, nyugtató, természetes színekkel, anyagokkal, növényekkel, de persze ahol a hely, az akarat és a pénz rendelkezésre áll, ott egész kis wellness birodalmak is létrejöttek/létrejöhetnek szaunával, jakuzzival, esetleg otthoni edzőteremmel.

Egyre szélesebb körben elterjednek az okos eszközök, bútorok, a térnyerésük a következő években várhatóan tovább folytatódik, az otthonunk minden terén megkönnyítve, kényelmesebbé téve életünket. Sok esetben a design tényező sem elhanyagolható, jól illeszkednek a mai modern életterekbe.

Az otthon designban is egyre hangsúlyosabb az újrahasznosítás, a vásárlók egyre nagyobb része részesíti előnyben a természetes, megújuló anyagok használatát (például divatosak a parafa falburkolatok, természetes anyagú fa, filc térelválasztók, rattan, vízijácint bútorok, lámpák, növény és moha falak/dekorációk, újrahasznosított műanyagból készült tárgyak, üveg dísztárgyak).

A növények szerencsére továbbra is nagy divatban vannak, nincs a lakásnak az a pontja, minek hangulatán ne javíthatnánk egy-egy jól megválasztott élő növénnyel.

Fotók: pinterest