Sokféle kép él bennünk a mediterrán stílusról, ami nem véletlen, hiszen a mediterrán kifejezés több országhoz kötődik, a különböző vidékeken más-más jellegzetességekkel találkozunk a lakberendezésben.

Sokaknak először a görög szigetek kék-fehér házai jelennek meg a lelki szemei előtt, de van, akinek Spanyolország hagyományos, színesebb enteriőrjei, vagy a francia Riviéra sikkes, kopottasan elegáns otthonai jutnak eszébe, vagy éppen elegáns toszkán villák csodás kilátással.

Egy fontos közös nevezővel mindenképpen találkozunk, amikor a mediterrán országok otthonait nézegetjük, ez a természetes anyagok használata.

-a fa megjelenése az építészeti elemeken (pl. gerendák, oszlopok, látszó tetőszerkezet, spaletták), fa és bőr bútorok, kőfalak, kő burkolatok, kovácsoltvas lámpák és dísztárgyak, üveg tárgyak

-natúr alapszínek, emellett terrakotta, olajzöld, kék, türkíz, mélysárga hangsúlyok

-meleg, otthonos terek

-natúr textilek (lenvászon, gyapjú), szellős függönyök, színes párnák, szőnyegek

-faragott dísztárgyak, térelválasztók

-rattan, tengerifű bútorok, kiegészítők.

Azt tapasztalom, hogy az utóbbi években divatos minimál eleganciát, monokróm otthonokat sokan átalakítják, a színek, természetes kiegészítők beszivárognak a terekbe. Az emberek több időt töltenek otthon, az utóbbi években sokan kevesebbet utaztak, nyaraltak, így otthon igyekeztek kialakítani a délvidékekre jellemző hangulatot. Megugrott a wellness termékek kereslete, rengeteg otthoni oázis létesült, így igyekeztek otthon kikapcsolódni, pihenni.

A modern mediterrán rengeteg térben könnyen megjeleníthető drasztikus átalakítás nélkül is. Persze nem hátrány, ha az otthonunk kialakításánál törekedtünk az időt és divatirányzatokat kiálló alapok gondos megválasztására, így egy-egy bútordarab és dekoráció beszerzésével, esetleg falszín vagy tapéta módosítással teljesen új hangulatot varázsolhatunk otthonunkba

Sokáig nagy divat volt a mediterrán, rengeteg ház épült ilyen stílusban a 2000-es évek elején. Később kicsit háttérbe szorult, jött a minimál, a skandináv, de a mediterrán elemek újra beszivárogtak a provence-i, a farmhouse stílus elemeiben és évek óta velünk vannak.

A modern minimál nagyon szerethető, természetközeli stílus, ha kedvet kaptál, keress meg, segítek becsempészni ezt a hangulatot az otthonodba!