Bár jócskán benne vagyunk már 2023-ban, nekem most van egy szusszanásnyi időm, hogy kicsit átnézzem, átgondoljam, mi lesz a fókusz idén a lakberendezésben, mi változott?

Az elmúlt évek eseményei átalakították sok ember gondolkodásmódját, ezt sokszor és sok fórumon hallottuk az utóbbi időben. Igaz ez a lakberendezésben is.

A testi-lelki egészségünk, jóllétünk főszerepet kap az elkövetkező időszakban (is), emellett a környezettudatosság, a fenntarthatóság, a környezetbarát termékek kerülnek előtérbe. A vásárlók egyre tudatosabbak, egyre fontosabb a minőség és a tartósság a vásárolt termékek tulajdonságai közül.

Mielőtt belemennék a 2023-as újdonságok, trendek taglalásába, le kell szögeznem, hogy szerintem

a legfőbb, uralkodó trend ma az emberközpontúság, a személyre szabott harmónia, az önkifejezés a lakberendezésben.

Nem kell minden áron alkalmazkodni az éppen divatos irányzatokhoz, egy olyan enteriőrt kell kialakítanunk magunk körül, akár a különböző sítusok keverésével, ami a belső világunkra, a természetünkre és nem utolsósorban az életstílusunkra, tevékenységeinkre reflektál.

Nagyobb hangsúlyt fektetünk a közvetlen környezetünkre, az otthonunkra, szeretnénk igazán jól érezni itt magunkat, igény lett az otthoni szórakozás, a wellness/spa élmény ott is, ahol szerényebb költségvetésből dolgozunk, hiszen mindenkiben ott él az egészséges, nyugodt élet igénye.

Továbbra is nagy az igény az otthoni iroda, dolgozósarok tervezésre, sok helyen dolgoznak a munkavállalók hetente több napot otthon, nem mindegy, hogy milyen környezetben teszik.

Nagyon kedveltek a többfunkciós terek, amelyek több célra használhatók, könnyen átalakíthatók a pillanatnyi felhasználói igényeknek megfelelően.

Az eddig elhanyagolt helyiségek is sok helyen új designt kapnak, modern és funkcionális mosókonyhák, kamrák jönnek létre. Kihasználatlan terekből alakulnak az új szórakoztató helyiségek, mozi, játékszobák, wellness helyiségek, illetve ezek összevont változatai. Több gyártó jelentkezett pl. design edzőgépekkel, amelyek szinte bármely helyiségben megállják a helyüket, kiegészítői lehetnek egy dolgozószobának, hálószobának is anélkül, hogy úgy éreznénk,

A vásárlók egyre tudatosabban választanak bútorokat, kiegészítőket, festékeket, tapétákat. Fontos lett az egészségre káros anyagok eltávolítása, lecserélése, helyettük az emberre és a környezetre ártalmatlan alapanyagokat részesítjük előnyben.

Az emberközpontúság az alkalmazott formákban is visszaköszön, kényelmes, puha bútorok a jellemzők finom ívekkel, kerek szőnyegekkel, ívekből, görbékből alakuló dekorációkkal.

Ha most állunk neki egy nagyobb felújításnak, nem meglepetés az sem, hogy a költségek növekedése miatt is fontos jól átgondolni, mi az, ami bekerülhet az otthonunkba és biztosan jól fogjuk érezni magunkat a társaságában hosszú évekig. A jól átgondolt döntések azért is fontosak, mert minden egyes gyorsan lecserélt termék további felesleges energia és anyag felhasználást, valamint szemetet jelent. Nem érdemes hirtelen felindulásból felülni a trend hullámra és ragaszkodni az éppen divatos irányzathoz csak azért, hogy az otthonunk divatos legyen. Ha az adott irányzat nem áll közel a személyiségünkhöz, stílusunkhoz, nem fogjuk szeretni, le fogjuk cserélni.

Ha nem vagyunk nagy kedvelői egyetlen stílusnak sem, próbáljunk meg egy kellemes, natúr alapot létrehozni, amit később kedvünk és a trend szerint dekorálhatunk. Igyekezzünk a kiegészítőkkel, dekorral megmutatni a saját egyéniségünket, a lakás így végül személyre szabott lesz, elégedetten nézünk majd körül minden nap egészen addig, amíg nem vágyunk valami másra, de hahó! Ez esetben egy kisebb költésvetésű frissítéssel alakíthatunk a hangulaton.

Többfunkciós nappali
Dolgozósarok a hálóban
Dolgozósarok a hálóban 2.