Hogyan válasszunk hidegburkolatot?

Milyen tulajdonságokat kell vizsgálnunk ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen?

Ami nyilvánvaló mindenki számára: a burkolat külső tulajdonságainak fontossága. A választott lap stílusa, színe, mintázata megfeleljen az ízlésünknek, ugyanakkor a környezetébe illő legyen. Gondoljuk át, hogy a lakásunk, házunk stílusába beleillik-e az a burkolólap, amin megakadt a szemünk?

Ám a burkolatnak, amibe beleszerettünk a külső, első látásra szembetűnő jellemzőin kívül vannak egyéb fontos tulajdonságai, amik alkalmassá vagy éppen alkalmatlanná teszik arra a célra, felhasználási területre, ahova szánjuk. Mik ezek a tulajdonságok?

A burkolat anyaga

A burkolatok alapanyaga eltérő.

A vörös agyagból készült burkolatok porózusabbak, így könnyebben törnek.

A fehér agyagból készült lapok finomabb szemcse szerkezetűek, így a belőlük készült burkolatok keményebbek, nehezebben törnek, magasabb minőségűek, áruk is magasabb.

A kőporcelán vagy gres lapok alapja gránit őrlemény, ezeknek a lapoknak a legkisebb a vízfelvétele, így beltéren és kültéren is használhatók padlólapként, időtálló termékek. Lehet önmagában színezett vagy mázas.

A minőség mindhárom eddig tárgyalt alapanyag esetén nagyban függ a máz keménységétől, ellenállóságától.

A kőporcelán lapokhoz sorolhatók az utóbbi évek kedvelt termékei, a nagy táblás festett fal és padló burkolatok, amik általában 3 mm vastagságtól felfelé kaphatók, egyedi méretre vághatók. Egészen egyedi falburkolatok, pultok, tárgyak, bútorok is gyárthatók a felhasználásával, felső kategóriás termékek. Előállításuknál általában nagyobb erővel préselik, illetve magasabb hőmérsékleten égetik a kisebb méretű fal és padló burkolatoknál, így a gíártási költségek is magasabbak.

Az üveg burkolatok nagyon divatosak, gyönyörű színekben és mintákban kaphatók a mozaiktól kezdve az egyedi, hatalmas méretű táblákig. Falra és padlóra is (sőt bútorra is) alkalmazhatók a gyártói ajánlásoknak, illetve egyedileg rendelt tulajdonságoknak megfelelően. A speciális, művészi síküveg burkolatok évről évre a kiállítások díszei, művészi kompozíciókként díszíthetik a lakótereket, a magas árfekvésű kategóriába tartoznak.

A burkolatok dobozán, illetve a gyártói honlapokon mindig megtalálható a javasolt használat (fali csempe, padlólap) a fő paraméterekkel együtt, ezt minden esetben vegyük figyelembe.

TIPP : kérdezzünk meg szakembert az adott lappal, gyártóval kapcsolatban. A felhasználási területtől függően elegendő lehet egy olcsóbb kategóriás lap is, ami tetszik, jó a mintája (pl olyan fali csempe esetén, ami nincs igazán kitéve különböző hatásoknak). Viszont lehet, hogy sokkal jobban járunk összességében, ha kifizetjük a magasabb árat (pl. egy konyhai járólap esetén nem mindegy, hogy milyen az ellenállósága vegyszerekkel szemben, illetve sérül-e, ha leejtünk rá egy konyhai használati tárgyat. Valljuk be, ez elég gyakran megtörténhet…)

Kopásállóság

A dobozon PEI jelöléssel láthatjuk, mennyire ellenálló a burkolat a koptató hatásoknak hosszú távon, ez szintén befolyásolja a használhatóságot. Nézzük, milyen jelölés mit jelent?

PEI I       legalsó kategória, csak falicsempeként javasolt a használata

PEI II      főként falicsempeként javasolt, illetve padlóra max. olyan kevésbé igénybe vett részekre, ahol cipő nélkül közlekedünk

PEI III     közepes igénybevétel esetén használható padlólapként is (lakóingatlanokba javasolt az előszoba, konyha, mosókonyha kivételével)

PEI IV      lakóingatlanok esetén javasolt bármilyen helyiségbe akár falra, akár padlóra

PEI V       erős igénybevételre készült, közületi felhasználás esetén is javasolt

TIPP: a padlólapokat használhatjuk falra is, illetve a szükséges minimumnál erősebb kopásállóságút nyilván mindig alkalmazhatunkhatunk, fordítva nem javasolt.

Csúszásmentesség

R betűvel és egy számmal jelölik. Általában a vizes helyiségekben és kültéren kell jobban odafigyelni erre, a nem megfelelő burkolatválasztás ugyanis baleseteket okozhat.

R9    általános, normál felhasználás (lakások, üzletek beltéri, száraz részei)

R10   vizes helyiségekbe javasolt (fürdőszobák, mosókonyhák, uszodák zuhanyzói például)

R11   fokozottan csúszásmentes burkolat (mosodák, üzemi konyhák megfelelő burkolata lehet)

R12   ipari felhasználás, ipari konyhák

TIPP: arra is figyelni kell, hogy bár jó törekedni a biztonságra, az otthonokban a takaríthatóság is fontos szempont és minél magasabb ez a szám, annál nehezebben takarítható a felület. Az érdes felületekről nehezebb felmosni a szennyeződéseket, a tisztító eszközöket is hamar elkoptatja. Kültéren ez nyilván nem olyan nagy probléma, hiszen egyéb takarítási módok is a rendelkezésünkre állnak – pl. magasnyomású mosó.

Fagyállóság

Ez a tulajdonság tulajdonképpen a burkolólap vízfelvételi képességét jelenti, a 0,5% alatti vízfelvételi képességgel rendelkező lapok javasoltak kültérre.

Az ennél magasabb vízfelvevő képességű lapok esetén a felvett víz térfogat növekedése télen könnyen szétrepeszti a lapokat.

TIPP: ki kell azonban hangsúlyozni, hogy egy fagyálló lap kiválasztása nem garantálja a hibátlan végeredményt. Ahhoz, hogy a teraszunk fagyálló legyen, a megfelelő kiegészítőket, anyagokat kell használnia a szakembernek, erre érdemes külön odafigyelni, nagy a bosszúság, ha az első télen elkezd feltöredezni a drágán megvásárolt és letett lap. Gondoskodjunk a megfelelő vízszigetelés, a magas minőségű – és fedetlen részek felett megerősített – flexibilis ragasztó és flexibilis fuga használatára, rendszerben kell gondolkodni!

A burkolat mérete, színe

Rengeteg különböző méretű burkolólap van a piacon és annak ellenére, hogy nincs olyan szabály, hogy egy adott méretű burkolat nem javasolható valahova, a méret több mindent befolyásol.

Régebben az volt az irány, hogy kis helyiségbe ne tegyünk nagy méretű lapot, mert az még inkább összenyomja optikailag. Azt gondolom ez manapság, amikor egy zuhanyfülke 3 falát akár 3 lappal burkolhatjuk, így a sarki fugákon kívül fugamentes felületet kapunk, nem igaz. Egy 2 mm-es fugával rakott óriáslap csodás, tértágító hatású lehet.

Amire gondolni kell, az a burkolni kívánt falszakaszok szélessége és a burkolólap megfelelő aránya. Készítsünk/készíttessünk burkolási tervet. Nem minden mérettel tudunk egy adott falszakaszra esztétikus burkolási mintát kirakni, illetve a leeső hulladék mennyisége a költségeket is befolyásolja.

TIPP: a burkolat színével, méretével alakíthatjuk optikailag az adott helyiség arányait. Például egy hosszú keskeny fürdőszoba esetén alkalmazhatunk a rövidebb falra sötétebb, a hosszabb falra világosabb burkolatot, ez – a szemünk számára legalábbis – kiegyenlíti egy kissé az arányokat. Ugyanígy „szélesíti” a keskeny falszakaszt a vízszintesen rakott hosszúkás lap.

A kis helyiséget tágítja a világosabb tónusú, esetleg fényes lap, a kis belmagasságot nyújtja a most divatos függőlegesen rakott hosszúkás burkolat.

Ha kiválasztottuk azt a burkolatot, ami kívül-belül minden szempontból megfelelő arra a helyre, ahova szánjuk, következik a második fontos szakasz:

a szakember választás, illetve a megfelelő kiegészítők (ragasztó, fuga, díszítő elemek, rakási minta) kiválasztása, átbeszélése.

Ezzel folytatom a következő részben…