2016 óta foglalkozom tervezéssel, az első igazán nagy projektem a saját házunk belső tereinek megálmodása, kialakítása volt. Azóta ügyfeleim otthonát, nyaralóját vagy éppen üzletét alakítgatom a tervezőasztalon stílusos terekké. Eredeti szakmám közgazdász, a bankszakmában dolgoztam, mielőtt kreatívabb vizekre eveztem és a lakberendezőként önálló vállalkozást indítottam.

Lakberendezőként főként a modern stílusok vonzásában élek, kedvelem a loft, vintage stílusú elemeket, az eklektikát, az újrahasznosítást, de szívesen tervezek elegáns, reprezentatív belső tereket is akár modern, akár klasszikus stílusban. Bármi jöhet, ami kihívást jelent a kis költségvetésű felújításoktól, átalakításoktól kezdve az alapoktól megkomponált enteriőrökig. Szívesen konzultálok a kivitelezés folyamán a mesteremberekkel, hogy a megvalósult tér tökéletesen a látványterveket tükrözze.

Egyik kedvenc időtöltésem a különleges bútorok, kiegészítők, régiségek felkutatása, diy design tárgyak alkotása. Szeretek becsempészni az általam tervezett terekbe olyan elemeket, amik egyediséget kölcsönöznek és a megbízó számára személyessé, szerethetővé teszik az otthont.

A tervezés során alapvető szempont számomra, hogy az enteriőr a célnak megfelelően hibátlanul működjön a mindennapokban, ugyanakkor a funkció mellett a design, valamint az adott tér egyedi, személyes jellege is tökéletesen érvényesüljön.

Milyen előnyökkel jár lakberendező alkalmazása otthonunk kialakítása során?

Egy tér berendezése/átrendezése nem egyszerű feladat. Lakberendezőként jól látom az adott térben rejlő lehetőségeket és olyan megoldásokat ajánlok a megbízóimnak, melyek alkalmazásával az adott tér esztétikus és jól használható lesz a mindennapokban.

Lakberendezőként jól ismerem az anyagokat, a gyártókat/forgalmazókat, a termékeket, illetve árakat, így munkámnak köszönhetően ügyfeleim időt, energiát takaríthatnak meg a tervezés és kivitelezés során. Kész megoldásokat kapnak olyan elemek, rendszerek megtervezésében, pontos méretezésében, amik szakember nélkül nem vagy nehezen valósulnának meg, mivel bonyolult és sok időt igénylő feladatokat jelentenének.

Tervezési folyamat

Megbízásaim során az első, rendkívül fontos fázis a beszélgetés, ismerkedés. A lakberendezői munka nagyon fontos eleme a kommunikáció. Sok mindenről szükséges információt szereznünk a munka megkezdése előtt ahhoz, hogy az általunk tervezett tér jól működjön, emellett tükrözze a megbízó egyéni stílusát, személyre szabott és egyedi legyen.

A második fázisban egyidőben dolgozom az alaprajzon és a stílus, illetve színvilág meghatározásán, bemutatásán hangulatmontázsok segítségével, illetve egy-egy főbb látványelem kiválasztásával elkezdem kialakítani a fő koncepciót.

A harmadik fázisban zajlik a berendezett alaprajz véglegesítése, valamint a látványtervek elkészítése, illetve a szükséges szakági tervek kidolgozása, amennyiben ezekre is szükség van (pl. világítási terv, burkolat kiosztási terv, álmennyezeti terv, egyedi bútorok tervei).

A negyedik fázisban a teljes tervet összerendezem és amennyiben megbízásom erre is kiterjed, elkészítem a bevásárló listát a tervben szereplő bútorokkal, kiegészítőkkel, színekkel, anyagokkal.

Igény szerint néhány alkalommal helyszíni egyeztetést biztosítok a kivitelezés során, ezzel segítve a szakemberek munkáját.